Bygga hus

Arkitekt och budget

De flesta som ska bygga hus anlitar en arkitekt vars uppdrag är att rita det hus som uppfyller alla önskemål du har. Arkitekten måste även se till att allt är möjligt och passar in på den tomt du har. Arkitekten ser även till att huset blir visuellt tilltalande samt sammanställer bygglovets underlag.

När ritningen är färdig brukar det sedan upprättas en detaljprojektering eller projektbeskrivning. Detta görs också av arkitekten, många gånger tillsammans med en inredningsarkitekt, en konstruktör eller andra personer som är branschkunniga. En projektering innehåller ofta följande:

  • Rumsritningar: översikter över rummen som beskriver allt från vilket material som ska användas för väggar och golv till tekniska lösningar för belysningen och liknande.
  • Arbetsritningar: detta är ritningar som ska vara mer detaljerade jämfört med de som bifogades vid ansökan om bygglovet. Vanligtvis är de ritade i en 1:50 skala och beskriver byggprocessen för de olika delarna av huset.
  • Fönster och dörrschema: beskriver vilka fönster och dörrar som ska användas samt var i huset de placeras.

Genom att få en noga detaljerad projektering kommer du dessutom få se mer exakta priser som du kommer få in som ett jämförelseunderlag i själva anbudsprocessen. Det kommer även ge dig en bättre uppfattning angående vilka åtgärder s class=’alignleft’ style=’max-height:250px; margin:10px; margin-bottom:20px;’>om byggprojektet omfattar samt hur och när de bör utföras. Kort sagt är projekteringen ett bra hjälpmedel när du vill kontrollera att bygget går som det ska.

Spara pengar i budgetposterna

Husbyggen är ett av de dyraste projekten som folk kan ta sig an i sitt liv. Ett tips är att gå igenom budgeten och tänka smart vid planeringen för att försöka hålla kostnaderna nere. Det kan även hjälpa dig att spara lite pengar ifall du skulle stöta på några oväntade utgifter.

Det första du bör tänka igenom när du planerar ett hus är hur stort det egentligen behöver vara. Sedan kan du börja planera själva rummen, de dyraste är oftast köket och badrummet så om du har en mindre budget, begränsa antalet badrum och möjligtvis storleken på dessa rum ifall det är möjligt.

Material som ska användas kan också ha en relativt stor inverkan på priset. Du kan spara en hel del genom att välja de enklare lösningarna. Du kan även jämföra olika tillverkare för att se vad som är billigare. Med lite tur kan du även stöta på kampanjer eller utförsäljningar.

Ett sista tips är att du alltid bör komma ihåg att de existerande lösningar som finns i olika butiker ofta är billigare jämfört med speciallösningar som skapas av arkitekter.

Du kanske också gillar…